Könyvelő - Adótanácsadó blogPénzforgalmi (vállalkozói) számlanyitási kötelezettség szabályai

Pénzforgalmi (vállalkozói) számlanyitási kötelezettség szabályai

Szinte minden vállalkozónál femerül a kérdés, hogy szükséges e pénzforgalmi, vagyis vállalkozói bankszámlát nyitnia. A törvény kimondja, hogy a belföldi jogi személynek és annak, aki ÁFA fizetésére kötelezett, legalább egy pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.Szinte minden vállalkozónál femerül a kérdés, hogy szükséges e pénzforgalmi, vagyis vállalkozói bankszámlát nyitnia. A törvény kimondja, hogy a belföldi jogi személynek és annak, aki ÁFA fizetésére kötelezett, legalább egy pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.

De mit is jelent ez valójában? Minden belföldi jogi személynek (ilyen például a kft) rendelkeznie kell pénzforgalmi számlával és ezen kell lebonyolítani a nem készpénzes pénzforgalmát is (átutalás, bankkártyás fizetés). Az egyéni vállalkozó kivételt képez, neki csak abban az esetben kell pénzforgalmi számlát nyitnia, ha az ÁFA fizetésére kötelezett. Fontos, hogy az első pénzforgalmi számlát az adózó adószámának közlésétől számított 15 napon belül kell megnyitnia.

Ahogy azt fentebb már írtam, a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózónak, a készpénzes fizetésen kívül minden átutalásos és bankkártyás tranzakciót a pénzforgalmi számláján kell végeznie. Ne felejtsük el soha, hogy csak olyan tranzakciókat lehet a pénzforgalmi bankszámlán végezni, amely tranzakció mögött van számla.

Nagyon fontos tudnunk, hogy azon adózó, aki pénzforgalmi számla nyitására kötelezett és más pénzforgalmi számla nyitására kötelzett adózónak állít ki számlát, egy naptári hónapban legfeljebb másfél millió forint összegben teljesíthet készpénzfizetést. Ennél is fontosabb tudni azt, hogy egy naptári hónapon belül az egy adóalanynak kiszámlázott összegek összeadódnak.


Szüksége van egy jó Könyvelőre?
Nálunk jó helyen jár!


Könyvelőink a cégalapítástól kezdődően teljeskörű könyvviteli szolgáltatást, bérszámfejtést, adóbevallások elkészítését és minden kapcsolódó adminisztrációt elvégeznek, tanácsadással segítik munkáját. A könyvelés nálunk többet jelent.

Maradt kérdése?


Írja meg üzenetét vagy kérje ajánlatunkat!

Érdekel, Ajánlatot kérek