Könyvelő - Adótanácsadó blogJelentős változások a nyugdíjasok munkavállalásával összefüggésben

Jelentős változások a nyugdíjasok munkavállalásával összefüggésben

Júius 26-tól a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény hatályon kívül helyezi azon előírását, hogy a nyugdíjat igénylő azon a napon, amelytől a nyugellátás folyósítását kéri, nem állhat a biztosíti kötelezettséggel járó jogviszonyban. Tehát nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt (munkaviszonyt), ami végülis eddig is csak adminisztratív akadály volt.

Ugyanakkor hatályban marad, hogy az öregségi nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas:
* közalkalmazotti jogviszonyban,
* kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban,
* bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban,
* a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti hivatásos szolgálati jogviszonyban vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

Szintén nem módosulnak a rokkantsági ellátás, illetve rehabilitációs ellátás igénylése vonatkozásában a keresőtevékenység megszüntetésére vonatkozó előírások.

Ellenben a korhatár előtti ellátás esetén mostantól szintén nem kell a jogviszonyt megszüntetni.

A módosítás mind a nyugdíj, mind a korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság esetében a július 25-ét követő kezdőnappal benyújtott igényeket érinti, így aki a nyugellátást ezt megelőző dátummal kérte, a korábbi szabályok szerinti feltételeknek kell megfelelnie.

2019.01.01-től a nyugdíjas munkavállalók munkabérét kizárólag személyi jövedelemadó terheli majd, tehát nem kell tőlük semmilyen járulékot vonni, illetve nem kell utánuk szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni.


Szüksége van egy jó Könyvelőre?
Nálunk jó helyen jár!


Könyvelőink a cégalapítástól kezdődően teljeskörű könyvviteli szolgáltatást, bérszámfejtést, adóbevallások elkészítését és minden kapcsolódó adminisztrációt elvégeznek, tanácsadással segítik munkáját. A könyvelés nálunk többet jelent.

Maradt kérdése?


Írja meg üzenetét vagy kérje ajánlatunkat!

Érdekel, Ajánlatot kérek